maanantai 15. joulukuuta 2014

Tarpeistonhoitaja Johanna Harjunpää kertoo työstään

Kävin seuraamassa Johannaa työn parissa. Jokainen näyttämöllä käytettävä tavara on laitettava oikealle paikalleen ennen harjoitusten alkua. Yksityiskohtaista työtä riittää tässä vaiheessa.


Johanna Harjunpää on työskennellyt tarpeistonhoitajana Tampereen Työväen Teatterissa reilut 20 vuotta. Kokemusta siis riittää. Hevosten keinun tarpeistonhoito on ensimmäinen Suomen hevonen- trilogiassa Johannalle, joskin hän on aiemmin työskennellyt Sirkku Peltolan kanssa.

Tarpeistonhoitajan työ lienee yksi vähemmän tunnetuista teatterin tekemisen osa-alueista.
-Tarpeistonhoitajan työhön kuuluu harjoituksissa harjoitusrekvisiitan asettelu, harjoitusten seuraaminen lukuharjoituksesta asti, sitä ennen erilaisiin palavereihin osallistuminen, erilaiset hankinnat, rekvisiitan ostaminen ja etsiminen. Sitten tarpeistonvalmistajan kanssa keskustellaan valmistettavasta esineistöstä. Työssäni suunnittelen myös jonkin verran tarpeistoa, joskus teen suunnittelua itsenäisesti, joskus vähemmän itsenäisesti. Lavastajalla ja ohjaajalla saattaa olla tarkat ja selvät suunnitelmat siitä millaista tarpeistoa näytelmässä käytetään. Tykkään kuitenkin olla myös se, joka tarjoaa erilaisia ratkaisuja tarpeistoon liittyen. Kun harjoituskausi on ohi, työhöni kuuluu esitysten tarpeiston hoito.

Näytökseen kuuluu yksityiskohtaisia työtä aiheuttavia seikkoja, joita ei tavallisena katsojana välttämättä tule ajatelleeksi. Tarpeistonhoitajan työssä tämä näkyy esimerkiksi siinä, että jos esityksessä käytetään ruokia tai syödään tässäkin on otettava huomioon monenlaisia seikkoja.

-Työhön kuuluu myös näyttämöllä käytettävien ruokien ja juomien valmistus sekä astioiden huolto. Mikäli esityksessä käytetään ruokia tai syödään, on otettava huomioon hygieniaseikkoja. Vaikka tässä esityksessä ei ole fyysistä ruokaa, syödään tässäkin esityksessä kolme kertaa. Minun on tarkkaan mietittävä  astioitten käyttöä ja mistä otetaan mitäkin. Näyttämöllä saattaa sama astia välillä kiertää niin, että sitä ei sieltä saakaan välillä pesuun. Miten sitten ratkaistaan se, että sama lusikka ei mene esimerkiksi eri näyttelijän suuhun jos se kiertää näyttämöllä? Joka kerta pitäisi olla kuitenkin niin, ettei kenenkään tarvitse syödä  lusikalla, jota joku toinen on käyttänyt. Vaikka siis fyysistä ruokaa ei olekaan, menee se lusikka kuitenkin suuhun, muuten on aika vaikea näytellä syömistä.

Hevosten keinussa on pitkälti hankittu kokonaan uusi tarpeisto, mutta jotakin tarpeistoa on jäänyt myös sarjan edellisistä osista.
-Hevosten keinussa käytetään muun muassa Äiten virkkuuvälineitä. virkkuukoukkua ja koria, jossa virkkuukoukut sekä langat säilytetään.

On jännä ajatella, että kaksi koria ja muutama virkkuuväline ovat pysyneet tarpeistossa yli kymmenen vuotta.

Erik Forss
Blogin ylläpitäjä



Taustaa

Tarpeistonhoitaja Johanna Harjunpää tuli Tampereen Työväen Teatteriin ompelijaksi 1990-luvun alussa. Hän työskenteli myöhemmin pukijana ja vuonna 1991 sai tarpeistonhoitajan paikan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti